EYOF – presentatie medailles

Vandaag zijn in stadion Galgenwaard in Utrecht de medailles gepresenteerd voor het European Youth Olympic Festival (EYOF) Utrecht 2013. Olympisch kampioen en toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband kreeg de eerste medailles overhandigd door burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen en directeur van Solidaridad Nico Roozen.

Bijzondere aandacht was er voor de gouden medaille van het EYOF Utrecht 2013. Deze is voor het eerst in de Olympische geschiedenis voorzien is van ‘goed goud’, waarmee de medaille een zichtbaar duurzaam karakter heeft. Deze primeur is tot stand gekomen door een samenwerking tussen EYOF Utrecht 2013, de gemeente Utrecht en ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad en heeft als doel aandacht te vragen voor duurzame goudwinning. “Wij staan voor eerlijk winnen,” zei Pieter van den Hoogenband.

Met de presentatie van deze medaille lanceert Solidaridad de campagne ‘Op weg naar Goed Goud’ in de sportwereld. Samen met Pieter van den Hoogenband als ambassadeur zet Solidaridad zich in voor eerlijke en duurzame goudwinning en eerlijke medailles tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro 2016. Het EYOF Utrecht 2013 is het eerste Olympische evenement dat ‘goed goud’ in haar medailles heeft verwerkt.

Op zondag 14 juli wordt het EYOF Utrecht 2013 geopend. Tijdens de vijf dagen strijden 2.300 jonge topsporters om het goud in negen Olympische sporten. Er zijn in totaal 690 medailles te winnen tijdens het EYOF Utrecht 2013, waarvan 225 gouden.