EYOF – opening door Koning Willem-Alexander

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent zondagavond 14 juli 2013 het European Youth Olympic Festival (EYOF) Utrecht 2013 in Stadion Galgenwaard. Aan het EYOF nemen 2.300 sporters (13 tot en met 18 jaar) deel. Zij komen uit in 9 Olympische sporten: atletiek, basketball, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen. Nederland is op deze spelen met 140 atleten vertegenwoordigd.

De openingsceremonie bevat alle Olympische tradities zoals de officiële parade van atleten, het hijsen van de Olympische vlag en de fakkelestafette met de Olympische vlam waarna het Olympisch vuur wordt aangestoken.

De huidige IOC-voorzitter Jacques Rogge is initiatiefnemer van de EYOF. De eerste editie van het EYOF – toen nog de European Youth Olympic Days (EYOD) genoemd – vond plaats in Brussel in 1991. Jacques Rogge houdt tijdens de openingsceremonie een toespraak. Zijn toespraak is zijn laatste officiële optreden als IOC-voorzitter voordat hij in september terugtreedt.

De Europese jeugd Olympische spelen zijn, naast de sport, bedoeld als stimulans voor jonge talenten naar de volwassen topsport. Naast het opdoen van internationale sportervaring, maken zij kennis met elkaar en met de Olympische waarden excelleren, respect en vriendschap.