Sport en terreur

Voor de aanvang van WEURO 2017 zijn er op bepaalde sites berichten verschenen om een aanslag te plegen tijdens het event. De locatie: Galgenwaard. Datum: vandaag, tijdens de wedstrijd Engeland – Schotland. 20170719_192646Alle vrijwilligers hebben uit naam van toernooidirecteur vanuit de KNVB, Bert van Oostveen een mail ontvangen dat de organisatie er alles aan doet om er voor iedereen een veilig en sportief event te bezorgen. En daar ga ik ook vanuit. Toch betrap ik mezelf erop dat ik met een beetje dubbel gevoel naar Utrecht rij.

Het is vandaag een warme dag; meer dan 30 graden. Dat betekent dat de vrijwilligers in een (nette) korte (tot aan de knie) broek mogen ‘werken’. Ja, ja, de regels van de UEFA zijn streng. Daar kom ik later op de avond nog wel achter…

De wedstrijd begint om 20:45 uur. Voor die tijd is het erg rustig. Als vrijwilliger in het Volunteers Home deel ik samen met een aantal collega’s de laatste kledingpakketten uit, evenals de eet- en drinkmuntjes (waarom geen extra muntjes in verband met het warme weer?), schrijf vrijwilligers aan het begin van hun shift in en zet de diner pakketjes klaar. Kortom: het is redelijk rustig vandaag. Tijd om een rondje te lopen en een kijkje achter de schermen te nemen. Dat is een van de voordelen om vrijwilliger te zijn tijdens een evenement. Je komt op plaatsen waar je ‘normaal gesproken’ niet mag komen. Maurice en ik beginnen aan een ‘Tour de Galgenwaard’: het stadion, tribunes, het veld, spelerstunnel (vanaf het stadion en vanaf het veld), de kleedkamers (ook die van de scheidsrechters), de persruimtes waar speelsters kunnen worden ge├»nterviewd en de VIP-ruimte. Altijd leuk!

20170719_165113

20170719_164947

 

 

 

20170719_170509

20170719_171416

20170719_171817

20170719_171657

 

 

 

20170719_16505720170719_164933

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna kijken we een wedstrijd in het Volunteers Home via het grote scherm. Het valt me steeds meer op hoe fanatiek de speelsters zijn. Aan hun inzet zal het zeker niet liggen dat ze verliezen. En de mannen kunnen hier ook veel van leren! Dat geldt ook voor de reacties bij overtredingen. Kunnen mannen na een zacht tikje soms voor je gevoel half dood gaan, bij de vrouwen geldt: geen gezeur, geen gemekker, wel af en toe een schwalbe (dat dan weer wel). Het commentaar tijdens de wedstrijd is ook anders. 20170719_183452Moet de vrouwen ‘even door de pijn(grens) heen’, bij de mannen heb ik die uitspraak echt nog nooit gehoord! En ik weet ook wel dat het vrouwenvoetbal echt (nog!) niet vergeleken kan worden met het mannenvoetbal, maar de ontwikkelingen gaan snel. Zo ben ik bijzonder positief verrast door het niveau dat de vrouwen nu al hebben. Het is nog een relatief jonge sport, maar ik vind het een verademing om naar te kijken. Complimenten aan alle deelnemende ploegen dus!

Tijdens de wedstrijd in Utrecht wordt een aantal vrijwilligers gevraagd om een soort van ballenjongen te zijn in de grachten achter de goals. Daar zitten geen supporters en dus zijn er ook geen stewards. Als de bal dan vervolgens achter de goal, in de gracht verdwijnt, is er niemand die de bal terug kan gooien. Aangezien het rustig is in het Volunteers Home, ga ik samen met Robbert en Maurice aan een kant achter de goal staan. We gaan op een trap staan, zodat we echt een fantastisch zicht op het veld hebben. 20170719_222759(0)Maar helaas, de vreugde is van korte duur. Oorzaak: de UEFA. Wij vallen met onze oranje EK-vrijwilligers outfit te veel op. En moeten letterlijk in de gracht gaan staan. Gevolg: aan de ene kant kijken we naar een lege tribune (wel met een groet vlag) en aan de andere kant kijken we tegen een kale muur. Balen! Totdat een van de organisatoren ons de tip geeft om achter de fotografen te gaan zitten. Dan vallen we niet op en kunnen we toch de wedstrijd zijn. Wel wat meer richting cornervlag, maar dat mag de pret niet drukken. Komt het dus toch nog goed.

20170719_223519Engeland wint overigens overtuigend deze wedstrijd met maar liefst 6 – 0, inclusief een heuse hattrick! Rond 12 uur rij ik weer naar huis. Het is weer een leuke en afwisselende middag / avond geworden.

En er is gelukkig ook niets gebeurd dat lijkt op een terreur aanslag of iets dergelijks. Iedereen kan weer rustig gaan slapen.