6 juni: de teams arriveren, bezoek Amsterdam en openingsceremonie!

Woensdag 4 juni is het Maleisische team gearriveerd, een dag later het Israelische team en vandaag komen de andere landenteams aan. Dat wordt vandaag dus veel heen-en-weer rijden tussen Schiphol en het Holiday Inn Express, vlakbij de Amsterdam Arena, en een aantal Amsterdamse bezienswaardigheden zoals Nemo en het Anne Frank huis.

DSCN3526We beginnen met een briefing in het Olympisch Stadion van alle vrijwilligers. Een centrale aftrap. Daarna door naar het hotel, inchecken (mooie kamer!) en dan de briefing voor de vrijwilligers van het WK Cruyff Courts. Leuk detail is dat er tijdens het WK ook wordt gefilmd. Spannend! Het is overigens niet alleen een Nederlands filmteam die deze dagen aanwezig is!

Voor de rest ben ik zoals gezegd aan het heen en weer rijden. Samen met een aantal Anet en René in bus 3vrijwilligers. In totaal staan er 9 busjes voor 8 passagiers en de chauffeur, klaar voor de gasten. Zelf heb ik nog nooit eerder in een bus gereden, maar al met al valt het me mee. Hoewel tijdens een van de eerste ritjes er een Braziliaanse jongen over moet geven in ‘mijn’ bus (vooral vervelend voor hem!). En tijdens de spits in Amsterdam is het ook wel erg druk, vooral met fietsers, voetgangers en toeristen die hun weg zoeken (het liefst midden op straat). Soms een beetje zweten, maar het lukt om iedereen veilig en wel op de plaats van bestemming te krijgen.

DSCN3543Terug in het hotel, aan het einde van de middag, is het opvallend hoeveel kinderen van verschillende nationaliteiten en religies met elkaar aan het spelen zijn. De ontspanningsruimte met ballen, een tafeltennis tafel en een voetbalspel is razend populair! Ook na het gezamenlijke diner met sport’buffet’ wordt er druk gespeeld en contacten gelegd. Mooi om te zien!

En dan is het tijd voor de openingsceremonie! De landenteams hebben vooraf filmpjes van zichzelf gemaakt. Daarin stellen zij zich voor aan de andere teams, vertellen wat over ‘hun Cruyff Court’ en land. Geweldig om te zien! Dit geeft ook aan dat de teams ver voor het WK al bezig zijn met het event. DSCN3555Daarnaast wordt via een interactieve quiz vragen gesteld over elkaars landen (vlaggen, markante bezienswaardigheden van een land, et cetera). Super leuk om te zien dat de teams elkaar helpen met het geven van de goede antwoorden. Hier zijn alleen maar winnaars!

DSCN3565Aan het einde van de avond worden de landencoaches geïnformeerd over de zes workshops die de volgende dag door de kinderen uitgevoerd gaan worden. Deze staan allemaal in het teken van kennismaken met elkaar, verbinden en respect. Jeffrey van het Johan Cruyff Institute licht toe waarom voor deze opzet is gekozen en wat het doel per workshop is. DSCN3561

De coaches gaan zelf ook actief aan de slag met 2 van de 6 workshops, ’the human knot’ en de ‘marshmallow challenge’. Zelf ben ik een van de gelukkige die ook mee mag doen. Bijzonder leuk! ben benieuwd wat de kinderen er de volgende dag van vinden.