Welkom!

20170716_142844Hier volgt weer een weblog van een fantastisch sportevent waar ik als vrijwilliger deel uit van mag maken. Deze keer betreft het WEURO 2017 – het EK Vrouwenvoetbal in Nederland. Het grootste voetbalevent in Nederland met maar liefst 16 deelnemende landen.

Dit keer maak ik deel uit van het team ‘Volunteer Management’ in het stadion De Galgenwaard in Utrecht. In deze weblog kun je mijn avonturen en ervaringen lezen als vrijwilliger.

Veel plezier!

Bondscaoch bedankt medewerkers en vrijwilligers

Bondscoach Sarina Wiegman stuurde ons onderstaande bedankmail met het verzoek deze door te sturen naar alle medewerkers en vrijwilligers. Dat doen we natuurlijk met alle liefde!

WEURO 2017 - Sarina bedankt vrijwilligersBeste medewerkers en vrijwilligers,

Europees Kampioen! Wat hebben we een fantastisch toernooi gespeeld en beleefd deze zomer! Een succes waar we van hebben gedroomd, met het effect op onze samenleving die zelfs onze dromen overtrof!
We hebben geschiedenis geschreven en dat zal voor altijd bij ons blijven.

Inmiddels zijn we weer “geland” en gaat onze focus vanaf vandaag op het kwalificeren voor het WK2019 in Frankrijk.
Maar voordat we dan doen, wil ook ik alle vrijwilligers en medewerkers van de WEURO 2017 ontzettend bedanken voor de enorme steun, het harde werken, de betrokkenheid die jullie ons hebben laten zien en voelen!
Jullie waren onze twaalfde man en mede dankzij jullie hebben wij deze prestatie neer kunnen zetten!! Fantastisch was het!!

BEDANKT!!!

Met vriendelijke groet,

Sarina Wiegman
Bondscoach Nederlands Vrouwenelftal

WEURO feitjes

Altijd leuk om een paar feiten op een rij te zetten van dit fantastische evenement:

  • 7 speelsteden;
  • 31 wedstrijden;
  • 230.000 bezoekers;
  • Ruim 1300 waanzinnig enthousiaste, betrokken en vrolijke vrijwilligers;
  • Meer dan 5 miljoen Nederlanders die zagen hoe de Oranje Leeuwinnen werden gehuldigd!

De huldiging

Vandaag worden ‘onze Oranje Leeuwinnen’ gehuldigd in Utrecht. In een (oranje) boot vaart de selectie met staf en begeleiders door de Utrechts grachten (…) richting het Park Lepelenburg. Langs de kant en in het park staan duizenden fans te zingen en te feesten en te hopen op een mooie foto van de nieuwe Europese Kampioenen. Wat een feest! Hieronder een kleine impressie:

Oranje in de bootHuldiging oranje

 

 

 

Podium huldigingoranjevrouwen-buiten-zinnen-fantastische-huldiging-in-utrecht

 

Europees kampioen!

Wie had dat van te voren gedacht. De Oranje leeuwinnen hebben niet alleen de finale van het EK Damesvoetbal in eigen land behaald, ze zijn ook nog eens Europees Kampioen geworden! In de finale versloegen zij in een spannende wedstrijd de Deense dames met 4 – 2.

Kampioensfoto

Een feest barst lost! Ongelofelijk wat deze dames in de afgelopen 3 weken hebben teweeggebracht. Collega’s praten erover op het werk, de kranten staan steeds voller met oranje-getinte artikelen, zelfs de media op tv heeft het steeds vaker over het Nederlands team. De Nederlandse voetbaldames zijn hot!

En als klap op de vuurpijl wordt Lieke Martens uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi: top! Sterker nog, er zijn maar liefst 5 Nederlandse geselecteerd voor het beste team van het toernooi!

20604407_1518107104913138_4881100268999126011_n

Wat mij vooral opvalt, en dat heb ik ook al eerder aangegeven, is de inzet van de dames en de team spirit. Dat blijkt onder andere uit het feit dat de ‘vaste’ aanvoerster van het team Mandy van Berg die tijdens het toernooi wordt gepasseerd, samen met de huidige aanvoerster Sharida Spitse de beker gaat ophalen. Daar kunnen veel andere teams wat van leren.

Maar voordat ik ga ‘vervallen’ in analyses, is het nu vooral genieten van de feestende dames op het veld, in de kleedkamer, vanavond ‘ergens in Enschede’ en morgen tijdens de huldiging in Utrecht. Dus: van harte gefeliciteerd team, staf en begeleiders. Jullie zijn allemaal toppers!

IMG_1482

Bedankt!

Na de laatste wedstrijd die in De Galgenwaard in Utrecht wordt gespeeld, moet ook het stadion meteen worden ‘omgebouwd’. Officieel wordt deze accommodatie de volgende dag om 10.00 uur weer overgedragen aan de thuisspelende ploeg FC Utrecht. Dat betekent concreet dat na de wedstrijd en een groot deel van de nacht, vaste medewerkers en vrijwilligers samen alle WEURO2017 aankleding weghalen en het stadion wordt weer in de ‘oude’ staat terug gebracht. Daar staat dan wel weer een gepast ‘dankjewel’ tegenover:

Bedankttaart

IMG-20170726-WA0004

 

Dubbel gevoel

Inderdaad, met een dubbel gevoel rij ik vandaag naar De Galgenwaard in Utrecht. Het is aan de ene kant een feestje om als vrijwilliger mee te helpen bij een wedstrijd tijdens het EK Vrouwenvoetbal, en aan de andere kant realiseer ik me ook dat het vandaag mijn laatste shift is. Hoewel het toernooi nog volop bezig èn de oranje leeuwinnen door zijn naar de kwartfinales,20170716_152903 houdt voor mij als vrijwilliger het event al op. Het is niet anders. Het geeft bovendien ook weer aan hoe snel ik me thuis voel in dit wereldje. De sfeer onderling, tussen vrijwilligers, organisatie, supporters, sporters, begeleiders, is echt top. Heerlijk!

Ruim op tijd meld ik me bij het Volunteers Home. Ben benieuwd wat de dag vandaag gaat brengen!

Eigenlijk word ik meteen positief verrast door een verzoek om bedank-cadeautjes te gaan kopen voor de UEFA medewerkers. Met een boodschappenlijstje in de hand, rij ik in een busje met andere vrijwilligers naar de fanzone van het Neude. Ook leuk om te zien! 20170725_174842Na overleg met Foeke Booij, gaat een van zijn vrijwilligers (dank Charmaine!) met mij mee om typisch Utrechtse (‘Utereg’) souvenirs te kopen: wijn of bier en Domtoren kaarsen. Met veel geluk lopen we meteen het perfecte winkeltje in waar we (bijna) alles in één keer kunnen kopen. Nog wel even stevig onderhandelen (geloof het of niet, maar ik heb een korting van 25% geregeld!) en dan zijn de aankopen gereed. Ondertussen is het busje met de andere vrijwilligers weg gereden. Dat betekent dat speciaal een chauffeur met een gesponsorde KIA-auto voor komt gereden om mij weer terug te brengen naar De Galgenwaard. Hoe vet is dat?!

De cadeautjes overhandig ik aan de medewerkers van het kantoor van het LOC (= Local Organisation Committee). Zij zijn er blij mee en ik hoop de UEFA medewerkers ook. Zo blijft het toch altijd weer een verrassing wat je gaat doen tijdens een event.

De rest van mijn shift ben ik aanspreekpunt voor de vrijwilligers in het Volunteers Home. De wedstrijd Rusland – Duitsland (uitslag 0 – 2; Nederland speelt in de kwartfinale tegen Zweden en Rusland ligt uit het toernooi) volgen we met een klein groepje zijdelings. Onze gedachten gaan namelijk al uit naar het ‘ontmantelen’ van het Volunteers Home. Hoe vervelend ook, maar FC Utrecht speelt donderdag al weer een internationale wedstrijd in de Galgenwaard. Concreet: in 2 nachten en 1 dag moet het hele stadion weer spik en span worden opgeleverd aan de oorspronkelijke gebruiker. Dat wordt dus flink aanpoten! Gelukkig maken vele handen licht werk. Rond half één is het Volunteers Home omgetoverd tot een grote lege ruimte, die zo weer ingericht kan worden als kantoorruimte. De goederen (banken, tafels, zitzakken, tafelvoetbalspel, kluisjes, kleding, planten, etc.) worden in een vrachtwagen(tje) geladen en de volgende dag naar Enschede gebracht. Daar worden ‘onze’ spullen weer gebruikt door de vrijwilligers die daar hun werk mogen doen. Daar is goed over nagedacht!

En zo ziet er dan voor (links) en na (rechts) uit:

20170716_182908

20170725_230300

 

 

 

 

Na het afbouwen, breng ik 2 collega vrijwilligers naar Schiphol, zodat zij de laatste bus naar hun verblijfplaats in Amsterdam kunnen. Moe maar voldaan kom ik om 1.00 uur ’s nachts thuis. Geweldige dagen, nieuwe contacten en ervaringen rijker, en ook wel moet, duik ik mijn bed in. De rest van de toernooi ga ik voor de buis volgen. Ben erg benieuwd hoe ‘ons oranje’ het verder in het toernooi gaat doen. Succes meiden!

En mascotte Kicky neemt het er ook even van voordat de volgende wedstrijd begint:

20170725_195040