Groot, groter, groots!

Anet op 1 - ECA 2016“Het EK Atletiek 2016 in Amsterdam is het grootste sportevent in Nederland na de Olympische Spelen dat in 1928 is georganiseerd.”

Dat klinkt niet alleen veelbelovend, dat is het ook! Vandaar dat ik me weer bijzonder graag als vrijwilliger in zet voor zo’n groots sportevent.

In deze weblog staan mijn (werk)ervaringen en verwonderpunten voor, tijdens en na het event.

Veel leesplezier gewenst!

(Inter)nationale complimenten

Hieronder staat de mail die gericht is aan het hele ‘Technical Team’: mooie nationale èn internationale complimenten!

“Beste allemaal,
Het was een geweldige week!!! Wow!!!

  • Zondag: al vele harde werkers in het stadion van het Technical Team, opening trainings venue en start van verschillende trainingen met oa Omega/STS
  • Maandag: Test event in het Olympisch stadion, 1e bezoek teams aan Museumplein
  • Dinsdag: Officiële training atleten, bijeenkomst met heel veel mensen van het competition team in het Olympisch stadion, Technical Meeting in de VU, Test event op het Museumplein, Officiële opening met de Koning
  • Woensdag: Voor de tweede keer na 1886 was er weer atletiek wedstrijd op het Museumplein; wat een sfeer; eerste EK medaille ceremonie op Medal Plaza
  • Donderdag: De eerste medailles voor Nederland; een gave 100m finale met Churandy Martina
  • Vrijdag: Een spetterend einde van de dag met Dafne Schippers
  • Zaterdag: Voor het eerst een IPC event geïntegreerd tijdens zulke kampioenschappen; de meerkamp van Anouk
  • Zondag: Een schitterende halve marathon over een heel mooi parcours en de laatste sessie met weer Nederlandse successen
  • Maandag: De afbouw met soms trieste aanblikken; jammer dat het weer voorbij is, maar met een super gevoel, alleen maar blije mensen!!

We hebben met z’n allen een geweldig evenement neergezet. Kernwoorden: op hoog niveau, het zag er geweldig uit, in ontspannen sfeer, vriendelijk, behulpzaam, oplossingsgericht, Team work!
Brief EAHet hoge niveau wordt ondersteund door een welgemeende brief die we kregen van European Athletics (bijgevoegd) en die gericht is aan het hele Competition Team! Daar willen we jullie allemaal heel hartelijk voor bedanken. We kunnen met z’n allen ongelooflijk trots zijn.

Op dit moment zijn we al begonnen met het schrijven van het evaluatie rapport. Ik zou graag iedereen willen oproepen om evaluatie punten die van belang zijn voor toekomstige organisatoren (in 2018 vinden de EK plaats in Berlijn) naar je coordinator/scheidsrechter/chef te sturen. Dan nemen we deze punten op in ons eindrapport.

Er is nu (bijna) een eind gekomen aan een jarenlang traject, waar jullie allemaal jullie belangrijke bijdrage hebben geleverd. Voor de één zal het misschien de kers op taart geweest zijn van een lange carrière in de atletiek. Voor de ander zal het een stimulans zijn om door te gaan en de berg met ervaringen van het EK over te brengen in volgende wedstrijden. Wij hopen oprecht dat het voor velen ook een aanmoediging is om een carrière in de atletiek te starten als jurylid, lid van het materiaalteam, lid van het Event Presentation team of op welke wijze dan ook ter ondersteuning van onze geweldige sport.

Geniet na. Kijk de beelden terug. Wees trots. En geniet van een geweldige zomerperiode waarin nog vele mooie sportmomenten volgen.

Tot ziens op de atletiek banen in Nederland!

Met vriendelijke groet,

Niels van der Aar
Martin van Ooyen
Yvonne van Langen”

Feest!

Het valt misschien een beetje tegen, maar dit wordt een klein bericht. Het afsluitende feest van het EK Atletiek voor de atleten, staf, jury en vrijwilligers was erg gezellig! 😉

20160711_191242-1Dit is naar mijn idee echt zo’n gelegenheid dat achter gesloten deuren plaats vindt en dat hoort ook zo. Ik heb deze keer dan ook geen foto’s gemaakt. Wat ik wel als afsluiting kan laten zien, zijn de bedankjes die alle vrijwilligers (herdenkingsmedaille) en de TIC / SID teamleden (persoonlijk startnummer) hebben gekregen. Trots!

Op dit moment rest mij niets anders dan iedereen van het EK Atletiek in het algemeen en die van het Technical – TIC / SID team in het bijzonder onwijs te bedanken voor een geweldige week! Ik heb (weer) veel gezien, meegemaakt en geleerd. Mede dankzij jullie allemaal. Dank!

Voor nu laat ik alle indrukken even bezinken. Ik kijk in ieder geval terug op een bijzonder geslaagd evenement, op meerdere fronten. Dit smaakt naar meer!

Side event: Brooks 10k Champions Run

Het is vroeg en het zonnetje schijnt al. Het wordt vandaag een warme dag! Dat wordt dus afzien voor de deelnemers aan de halve marathon van het EK Atletiek. Zij starten om 9.30 uur op het Museumplein en lopen vervolgens 2x een prachtig rondje dwars door Amsterdam. Ook de finish is op het Museumplein. Over uniek gesproken!

Brooks10k_parcoursNa de professionele lopers, heeft de organisatie van de EK Atletiek in samenwerking met Le Champion een run voor zo’n 15.000 recreanten als side event georganiseerd. Zij lopen 1x hetzelfde rondje als de professionals. En ik bAnet na Brooks 10k Runen één van deze gelukkigen!

Vandaag dus geen vrijwilligerswerk. Ik ga zelf ‘aan de bak’ als actief sporter: Brooks 10k Champions Run. Mijn persoonlijke streven is om deze kilometers binnen het uur te lopen. Bij aankomst blijkt dat het Museumplein er compleet anders uit ziet dan afgelopen donderdag toen er nog kwalifikatierondes gepland stonden voor het speerwerpen, dames, en het discuswerpen, heren. Er hangt een geweldige sfeer en iedereen heeft er zin in!

20160710_102527

20160710_103712

 

 

 

 

Om 12.00 uur start ik en het begin is goed. Iets te goed wellicht?! Het is namelijk erg warm… Daarvoor zijn de lopers door de organisatie vooraf gewaarschuwd. Maar goed, ik heb er zin in, ik ga er voor, dus volhouden! En dat lukt tot de 6e – 7e kilometer. Tot dat moment lig / loop ik prima op koers voor mijn streeftijd. En dan wordt het zwaar voor mij. Dat is ook aan de oplopende tussentijden te zien. Eindtijd: 1.02.46.

Anet na Brooks 10k RunTe veel….. Te weinig….. Nee! Geen excuses! Al met al heb ik goed gelopen en ik ben  trots op deze tijd. Belangrijker nog is het schitterende parcour en de dito sfeer. Dit is het grote genieten!

Met een mooi wedstrijdshirt met naam en een mooie (verdiende 😉 ) medaille om mijn hals, ga ik trots naar huis.

Vanavond staat het afscheidsfeest van het EK Atletiek met atleten, staf, jury en vrijwilligers gepland. Ik rol dus van het ene feestje in het andere. Ja, ja, het is een ‘zware’ week 😉

De laatste vrijwilligersdag…

althans voor mij. Na een korte nacht, meld ik mij vandaag voor de laatste keer bij de TIC / SID desk. Beetje vreemd gevoel. Maar niet getreurd! Het belooft weer een fantastische dag te worden: na mijn shift komt mijn man Peter langs en gaan we samen op de tribune zitten als toeschouwers, het evenement vanuit letterlijk en figuurlijk een andere hoek bekijken.

DSCN2842Deze ochtend begin ik met het printen van de diploma’s. En welke kom ik dan tegen? Jawel, van deze topper! 😉

Daarna worden de diverse lijsten weer gereed gemaakt voor verspreiding. Samen met Ari Bekker, een van de runners, loop ik mee met haar ronde en kom ik plaatsen waar ik nog niet eerder ben geweest. Het is nog vroeg en alle voorbereidingen worden getroffen voor de wedstrijdonderdelen van de middag en de avond. Dat betekent ook dat het nu relatief eenvoudig is om echt een kijkje achter de schermen en op het ‘infield area’ te nemen. Super!

Hieronder een paar foto’s van deze ontdekkingstocht (sorteren van de lijsten, op de ‘infield area met Ari, de mediaruimte bovenin het Olympisch Stadion en de tribune waar de tv-interviews met de atleten worden afgenomen, de zogenaamde call room waar de atleten zich verzamelen en de deur waardoor zij vanuit het stadion het veld opkomen):

DSCN2845DSCN2860

 

 

 

 

 

DSCN2849DSCN2856

 

 

 

DSCN2882DSCN2889

 

 

 

 

 

 

 

En als ik dan toch ‘infield’ ben, dan kan ik het niet nalaten om te ervaren hoe het voelt om in de startblokken van de 100 meter te staan (aan het polsstok hoogspringen waag ik me maar niet…). Dus:

DSCN2862

De rest van de shift bestaat uit de inmiddels gebruikelijke activiteiten: lijsten vermenigvuldigen en verspreiden, diploma’s maken, sportattributen innemen of retourneren, eventuele protesten verwerken, enzovoorts. Aan de balie is het leuk om te merken dat de gezichten van de landencoaches steeds bekender worden. DSCN2892Naast de TIC / SID activiteiten,  komen zij ook langs voor een dropje of een ander snoepje. Dat werkt als ze even moeten wachten. Ook de Belgen weten hoe ‘het’ werkt: voor de 2e dag op rij nemen de volgende traktatie mee met de tip “Zorg ervoor dat u er uitgebreid van geniet!” Dat laten we ons geen 2x zeggen!

En dan is het zover. Ook mijn laatste shift zit er op. Vreemd om nu weg te gaan, terwijl de TIC / SID desk nog steeds volop in bedrijf is. Maarja, er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.

DSCN2900Op de tribune is het een groot feest! Ik blijf me telkens weer verbazen over het aantal wedstrijdonderdelen dat tegelijkertijd plaats vindt. Er is altijd wat te zien en te beleven. Peter en ik kijken onze ogen uit!

Als de bekende kers op de taart zien we vanavond Anouk Vetter goud winnen op de meerkamp. Ook nu barst het stadion uit zijn voegen! Het EK Atletiek is niet alleen organisatorisch een groot succes, maar ook de Nederlandse atleten doen het erg goed. Trots!

DSCN2937DSCN2933

 

 

 

 

 

Na de laatste wedstrijd begeven we ons naar het ‘medal plaza’. Onder andere Dafne Schippers krijgt vanavond haar goeden medaille voor 100 meter. Wat een sfeer!

WP_20160709_011

WP_20160709_015

 

 

 

 

Moe maar voldaan keren we huiswaarts. En wie zien we ‘ineens’ voor ons  lopen? Jawel, inderdaad, diezelfde Dafne. Dit is dus een foto met een gouden rand:

Dafne Schippers en Anet

Mag ik je voorstellen aan

DSCN2735Het grootste deel van het TIC / SID team en de bijbehorende runners! Wat een toppers! De eerste opmerking die ik hoor bij het binnenkomen van de TIC / SID desk: je hebt het goed gedaan en alles is prima geregeld! Het zijn de woorden van Iris, een van de 2 coördinatoren en ze refereert aan mijn dag op het Museumplein. Altijd leuk om te horen en helemaal goed om zo je shift te beginnen 😉

DSCN2827Vandaag begin ik later, om 16.00 uur. Dat betekent ook dat het vanavond laat gaat worden, minimaal 23.00 uur. Dat mag de pret niet drukken! De werkzaamheden bij TIC / SID worden steeds meer vanzelfsprekend en de overname van de vorige shift groep verloopt soepel. De band onderling wordt (nog) hechter en de sfeer zit er prima in!

Mijn late shift betekent ook dat er vanavond een 2-tal super interessante finales op het programma staan, voor Nederland dan: 200 meter mannen met Churandy Martina en de 100 meter vrouwen met Dafne Schippers. Het zal vandaag sowieso een dag zijn met veel hoogtepunten en bekende (sportieve) Nederlanders. Kijk maar wie ik zoal live tegen het lijf loop (foto links – Maurice Hendriks & Nederlandse coach, foto 2 – Rien van Haperen & Ellen van Langen). Dat zijn de (extra) voordelen van een vrijwilliger! 😉

DSCN2761     DSCN2747

 

 

 

 

De tijd vliegt! En dat geldt ook voor Dafne Schippers! De semi-finale wint ze met grote overmacht. Dat belooft wat voor de finale van vanavond! Eerst is daar nog de 200 meter van Churandy Martina. Als ik het stadion in loop, is er veel geroezemoes. DSCN2800Dan, vlak voor de start, wordt het helemaal stil in het stadion: kippenvel. Het startschot klinkt en dan explodeert het stadion! Geweldig!

Dit is zijn race: EC 2016 200 m men

En het stadion klapt helemaal uit de voegen als Martina wint. Wat een prestatie! Helaas blijkt later op de avond dat Churandy Martina wordt gediskwalificeerd; hij heeft zijn voet op de lijn gezet… Deceptie alom, zeker bij de atleet zelf…

En dan staat al weer een andere grote Nederlandse atleet gereed voor haar race: 100 meter vrouwen, Dafne Schippers. Ben je er niet ‘live’ bij geweest en wil je weten wat je hebt gemist? Klik dan op deze link en zie wat ik op dat moment heb gezien – EC 2016 100 m women!

Na de wedstrijd zie ik ‘achter de schermen’ Dafne Schippers lopen tussen al haar interviews door. Wat een top-vrouw en wat een top-atlete! Ben erg benieuwd hoe haar prestatie op de Olympische Spelen in Rio zal zijn!

DSCN2819

DSCN2834

 

 

 

 

Inmiddels is de avond over het Olympisch Stadion gevallen DSCN2837en begint er al weer bijna een nieuwe dag. Op de ‘medal plaza’ zijn de laatste bezoekers nog iets aan het drinken en nemen zijn de dag door.

Voor mij is het hoog tijd om naar huis te gaan om te gaan slapen. Morgen heb ik weer de ochtend shift. Ik val in slaap met een aantal winnaars op mijn netvlies… Welterusten.

Museumplein

Op het Museumplein word ik voor bij de TIC / SID desk opgewacht door de toernooi mascotte Adam. DSCN2665Tja, zo’n kans laat ik natuurlijk niet onbenut 😉

Daarna meld ik me bij Iris, die al weer gestart is met de lijsten voor de chrono, deelnemers en jury. De hectiek is hier een stuk minder in vergelijking met het Olympisch Stadion, maar ook hier moeten de lijsten worden vermenigvuldigd. Dan heeft Iris een verrassende mededeling voor me: ik bemens de TIC / SID desk de verdere dag alleen! Zij gaat naar het Olympisch Stadion omdat het daar een stuk drukker is. Dus, ok, natuurlijk doe ik het!

DSCN2667En dit is dan mijn werkplek op het Museumplein! Klein, warm, maar prima. Ik maak mezelf verder wegwijs op deze locatie en dan is het wachten op de eerste van de 4 kwalificatiewedstrijden: Javelin QA W. Dat ziet er cryptisch uit, maar dat valt mee: speerwerpen, kwalificatieronde A voor vrouwen (women). Deze start om 12.00 uur. De tweede ronde is om 13.35 uur. In de middag staan de heren met discuswerpen gepland om 16.35 en 18.15 uur. Als de uitslagen bekend zijn, dan worden deze gepubliceerd en indien gewenst ook verspreid. De lijst met gebruikte materialen (implements) door sporters wordt ook naar de desbetreffende locatie verspreid. Voor de rest, als alles goed gaat, is redelijk rustig.

DSCN2679Bij de 2e ronde voor dames speerwerpen, besluit ik om zelf even een kijkje op de sportlocatie te nemen. Het is geweldig om te zien dat de tribunes helemaal vol zitten met toeschouwers! Wat een top-sfeer! En als klap op de vuurpijl kom ik een docent van de DSCN2671MISM-opleiding (Master International Sports Management) tegen, Irsan Widarto. Na een fotomomentje (altijd leuk) gaan we samen naar het speerwerpen kijken en kletsen we ondertussen even bij: super!

Leuk detail zijn de autootjes die de materialen op het veld heen en weer rijden. De sponsor is overduidelijk. Een perfecte match vanuit marketing oogpunt, zou ik zo zeggen 😉

DSCN2681

Na het speerwerpen van de vrouwen, staat in de middag het discuswerpen voor de mannen op het programma. De grote vraag voor de Nederlandse supporters is: gaat Rutger Smith zich kwalificeren voor de finale?! In de eerste kwalificatieronde is het hem (helaas) niet gelukt. Vanuit de zogenoemde callroom maken de atleten zich op voor de tweede ronde: EK Atletiek 2016 – discus mannen kwalificatie

Het is en blijft spannend tot de 3e poging en dan…… een explosie aan geluid van zowel de supporters als de atleet zelf! Geen directe kwalificatie maar wel gekwalificeerd! TOP-prestatie!

DSCN2719DSCN2713

 

 

 

 

 

DSCN2722DSCN2720

 

 

 

 

DSCN2724DSCN2729

 

 

 

 

 

 

DSCN2731Na deze prestatie, ga ik terug naar de TIC / SID desk om deze laatste uitslagen netjes te verwerken. En dan is dit het resultaat van een dag ‘hard’ werken. Inmiddels is het ook al bijna 20.00 uur. Tijd om af te ronden voor vandaag: desk opruimen en achterlaten zodat het team hier zondag weer meteen volop aan de slag kan, een tas samenstellen voor de materialen in het Olympisch Stadion, zelf ook nog even eten (het eten in het Volunteershome is net opgeruimd als ik aan kom, dus dan maar even in het ‘restaurant’ van de NOS eten. Perfecte samenwerking!), en dan zit mijn shift van ruim 10 uur er op.

Morgen is er weer een dag. Ik kijk uit naar de finales van de Nederlandse toppers!

De dag van de eerste wedstrijden

DSCN2619Bij aankomst is duidelijk dat er de afgelopen dagen ontzettend veel werk verzet is. Zo is op deze foto (backstage) te zien dat de pers in grote getalen aanwezig is en er klaar voor is. Voor hen is een complete ‘loopbrug’ gebouw voor alle bekabeling. En zelfs deze brug is dusdanig ‘aangekleed’ het er allemaal even kleurig en sportief uit ziet.

DSCN2622Het EK Atletiek gaat vandaag beginnen met kwalificaties en semi- en finales. Dat is in de (wederom) vroege ochtend goed te merken. Aan de balie van het TIC / SID lijkt het alsof er ‘ineens’ een volle bus met coaches voor de deur is afgezet. lekker druk en hectisch, maar  gestructureerd!

Zelf ben ik vandaag samen met Joop ingedeeld bij het kopiëren… Niet het meest hoogdravende werk, maar ook dat met gebeuren en je moet er goed met je hoofd bij blijven. DSCN2631Bovendien ben ik in de gelegenheid om met de mensen om me heen een band op te bouwen, zoals met de collega vrijwilligers, de vertegenwoordigers van de European Athletics Association en de medewerkers van het stadion. Dankzij de laatste connectie lukt het zelfs om een heerlijke kop latte macchiato te maken: heerlijk!

Inmiddels heb ik ook door hoe de procedures zich tot elkaar verhouden en waar de onderlinge afhankelijkheden zitten. Dat werkt ook een stuk prettiger en je weet waar je mee bezig bent. Dankzij de eerste twee voorbereidings- c.q. testdagen zijn ook de ‘kinderziektes’ en foutjes verdwenen en begint alles steeds soepeler te lopen. We krijgen zelfs complimenten van het Event Team en dat blijkt geen vanzelfsprekendheid te zijn.

DSCN2646Rond half 3 dragen Joop en ik onze activiteiten over aan Pyet en Peter. We blijven nog een tijdje standby voor eventuele vragen en dan zit onze shift er voor vandaag al weer op. De tijd blijft vliegen! Op de weg naar huis, loop ik langs de ‘warming up area’. Ook hier is er meer bedrijvigheid waar te nemen. Heerlijke sfeer!

Morgen ben ik de hele dag op het Museumplein. Ik ben erg benieuwd hoe de sfeer op die sportlocatie is. Kan bijna niet wachten!

Start!

Vandaag is het EK Atletiek officieel geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid, Koning Willem-Alexander. Op de prachtige sportlocatie Museumplein vindt de opening plaats. Wij zijn er klaar voor; we gaan beginnen!!!

Opening - 05072016

Onverwacht

Vandaag gaat de wekker vroeg… Uiterlijk om 8.00 uur word ik in het Olympisch Stadion verwacht en ik wil op tijd zijn!

Bij aankomst, en dan ben ik echt ruim op tijd (!), blijken Iris, Ard en een aantal teamleden al aanwezig te zijn en druk aan het werk. Vandaag staan test events gepland en het wordt serieuzer.DSCN2561 De taken worden concreter en verdeeld. In eerste instantie ga ik boodschappen doen (snoep voor de bezoekers van het TIC / SID) en daarna word ik ingedeeld bij het kopiëren van startlijsten en allerlei andere ‘lijsten’ die belangrijke zijn voor heel veel andere teams. Het ene team wil een x-aantal kopieën, het andere wil er 2 meer of juist minder hebben, niet dubbelzijdig of juist weer wel, wel of toch maar niet geniet. Het klinkt simpel, maar het luistert erg nauw. Bovendien merk ik steeds meer dat er meerdere teams qua informatie sterk van elkaar afhankelijk zijn. Hoe dat proces precies in elkaar zit, heb ik eerlijke gezegd nog niet door. Maar het is wel cruciaal dat alle procedures kloppen, want anders hebben andere teams geen volledige of onjuiste info en dat werkt natuurlijk niet. Dat had ik van te voren niet bedacht.

Een andere taak voor mij is het innemen van materialen die de atleten gebruiken bij de training en de wedstrijd. DSCN2596Denk hierbij concreet aan discussen, speren, slinger- en stootkogels. Ook hier zitten  hele protocollen aan vast, maar dit vind ik echt leuk om te doen: direct contact met coaches / atleten, materialen in mijn handen hebben die ik normaal niet heb. Leuk! Aangezien morgen de wedstrijden beginnen en de materialen voor 12.00 uur moeten zijn aangemeld, is het druk. De tijd vliegt!

DSCN2584Om 12.00 uur staat er ook een bijeenkomst gepland voor alle technische medewerkers / vrijwilligers, staf en juryleden. Niels en Martin die de dagelijkse leiding hebben over dit deel van het event, staan voor de groep en benadrukken nogmaals de samenwerking en het feit dat dit toch wel een erg bijzonder event is.

Hierna is het tijd voor de lunch (met dank aan Spar) en draag ik mijn werkzaamheden over aan de teamleden die aan de shift van 14.00 uur beginnen. Samen met Norbert loop ik nog een rondje om het stadion (nu kan het nog), gaan op de 1e plaats van het medaille podium staan (altijd leuk!) en dan naar huis. Nog even een beetje relaxen, want morgen gaat het echt beginnen!

DSCN2566