Eerste WK Cruyff Courts in Nederland!

“Zou het niet mooi zijn als er naast een NK en het eerste EK in 2013, ook een WK Cruyff Courts georganiseerd zou worden?”, aldus een dromende Johan Cruijff. En soms komen dromen ook echt uit. Binnen een jaar is het eerste WK Cruyff Courts namelijk een feit!

Certificaat WK Cruyff Courts 2014 - 2Tussen 4 en 10 juni 2014 zijn 6 landen (Maleisië, Israël, Spanje, Denemarken, Engeland en Brazilië) te gast in Amsterdam. Jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot 12 jaar nemen deel aan het WK Cruyff Courts. Naast een sociaal / cultureel uitwisselingsprogramma, staat op zondag 8 juni het sportieve deel, het WK voetbal, op het programma. Een dag eerder vinden de Nederlandse kampioenschappen plaats. De winnaars van de meisjes en de jongens, mogen een dag later meedoen met het WK.

In de voorbereiding ben ik direct betrokken geweest bij de organisatie van dit event. Sterker nog, het WK Cruyff Courts is het onderwerp voor mijn eindopdracht van de Sports Facility & Event Module aan het JC Institute geweest. Tijdens het event ben ik backup voor diverse functies en de eerst verantwoordelijke bij calamiteiten. Daarnaast spring ik in waar vereist / wenselijk.

In deze weblog staan mijn belevenissen van het WK Cruyff Courts beschreven. Voor meer foto’s en achtergrondverhalen, kijk ook eens op de weblog van collega vrijwilliger René Belderbos. Of op de social media van de Johan Cruyff Foundation, Facebook, Tumblr en de website. Veel leesplezier gewenst!

CCK world cup 2014 RGB

9 juni: rondleiding Amsterdam Arena, persconferentie, sluitingsceremonie en tot ziens!

Vandaag is het wat stiller aan de ontbijttafel dan de andere dagen. Vermoeidheid? De naweeën van het feestje? Weten dat het vandaag de laatste dag is? Het zal wel een combinatie van de deze drie zijn.

DSCN3775Na het ontbijt lopen we richting de Amsterdam Arena. daar staat ons een rondleiding te wachten. In een zaal wordt een film getoond en krijgen de kinderen naast wat te drinken, ook een poster van het Nederlands elftal en een bidon van Ajax.

DSCN3780Daarna lopen we door het stadion zelf. Dat maakt indruk! Zou een van deze kinderen wellicht in de toekomst in het shirt van Ajax spelen? Wie zal het zeggen! Als het zo is, zou het wel mooi zijn als er dan ook nog eens wordt terug gedacht aan dit event.

Aan het einde van de rondleiding worden de kinderen verwacht in de officiële persruimte van Ajax. De aanvoerders van alle teams worden uitgenodigd om plaats te nemen achter de microfoons en daar mogen zij vragen van hun coaches beantwoorden. Best wel spannend! Een aantal van hen vindt zelfs het lef om de vragen in het Engels te beantwoorden, zodat iedereen begrijpt wat ze zeggen. De andere kinderen laten hun antwoorden vertalen door de coaches. Prachtig gezicht!

DSCN3786DSCN3782

 

 

 

 

DSCN3788

DSCN3793DSCN3794

DSCN3797DSCN3795

 

 

 

 

 

Na het maken van de nodige foto’s, wordt er tenslotte druk geshopt in de Ajax Fanshop. Met name de voetballen en de shirts zijn populair. Gepakt en gezakt terug naar het hotel.

DSCN3802Daar wacht de laatste ‘officiële verplichting’: de afsluitingsceremonie. Het wordt kort en krachtig gehouden. De kinderen worden vragen gesteld over wat op hen het meeste indruk heeft gemaakt, met wie zij vrienden zijn geworden en hoe zij het hele event hebben ervaren. Er wordt afgesloten met een film- / foto overzicht van de afgelopen dagen, natuurlijk op de muziek van het WK Rio lied. Gaaf!

En dan is het tijd om afscheid te nemen. Het Engelse team is gisteravond al naar huis gegaan en morgen zal het Maleisische team vertrekken. De Denen gaan weer met de auto naar huis. Hopelijk gaat dat sneller dan de heenreis (11 uur door vele files). De andere teams, inclusief de Nederlandse teams worden naar Schiphol respectievelijk Rotterdam gebracht. DSCN3810In mijn bus liggen de eerste kinderen al helemaal opgerold te slapen en er zitten kinderen te huilen – zij willen (nog) helemaal niet naar huis. In een andere bus weigert een jongen om uit te stappen. Zijn teamgenoten en alle bagage staat al buiten, maar hij stapt niet uit. Hij wil blijven! Dat is natuurlijk wel een goed teken!

Ik merk dat het ook voor mij heel apart voelt. In korte tijd is er toch een band opgebouwd met de kinderen, met de een meer dan met de ander. Ook ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk om afscheid te nemen. Kan het event niet nog wat langer duren?! Voor mij geldt dat ik uiteindelijk om 17.00 uur thuis op de bank zit. Tijd om alle ervaringen, verhalen en gebeurtenissen even te laten bezinken, terwijl de eerste wasmachine al weer draait… Back to normal life…

8 juni: het WK Cruyff Courts!

En dan is het zover. De kinderen hebben er lang naar toe geleefd en vandaag is de grote dag: het WK Cruyff Courts wordt vandaag voor de eerste keer in de historie gespeeld! Wat een unieke ervaring om hierbij aanwezig te zijn!

DSCN3647Na het ontbijt worden de kinderen naar het Olympisch Stadion gebracht. Daarna gaan collega vrijwilliger Inge en ik op pad naar broodjes voor de lunch. Er moet tenslotte ook goed gegeten worden, niet waar?! Op 1e Pinksterdag is het sowieso een uitdaging om een supermarkt te vinden die open is, maar dat lukt. Albert Heijn aan het Stadionplein is open en wij doen meteen een aanslag op de hele broodjesvoorraad. Met dank aan de aardige dames van de bakkerij!

Met versgebakken broodjes weer op weg nar het stadion. Daar zijn de eerste wedstrijden al gespeeld. Met name Maleisië en de Denen doen het erg goed, evenals de Nederlanders. Zouden ‘wij’ weer in de finale komen vandaag?! Onder toeziend oog van de meester zelf, Johan Cruijff, en regelmatig interviewend door diverse journalisten, vordert de dag.

DSCN3651DSCN3654

 

 

 

 

DSCN3631DSCN3660

 

 

 

 

En ja, het onverwachte gebeurt! Zowel bij de meisjes als de jongens staan de Nederlanders in de finale. Wat een super prestatie! In de meisjesfinale spelen de Nederlanders tegen het Spaanse team. Bij de jongens wordt het een finale tussen Denemarken en Nederland.

DSCN3677DSCN3696

 

 

Naast het feit dat alle deelnemers winnaars zijn, worden uiteindelijk Spanje en Denemarken de eerste Wereldkampioenen Cruyff Courts. De Respect Award gaat naar Israël. Iedereen ontvangt uit handen van Johan Cruijff een medaille. Het is een groot feest!

En dat gaat nog even door! In de wedstrijd van de Copa Amsterdam, mogen alle kinderen in de rust een ereronde lopen op het veld. En daarna stappen zij achter het Olympisch Stadion op een boot voor een heuse kanaaltocht à la het Nederlandse team van 1988 toen zij Europees Kampioen zijn geworden. Op een brug worden zij toegejuicht door Johan Cruijff en een aantal vrijwilligers met vlaggen van de Johan Cruyff Foundation en Braziliaanse vlaggen. Iedereen voelt zich een VIP!

DSCN3704DSCN3745

DSCN3722

DSCN3732

 

 

 

 

DSCN3735DSCN3750

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderweg nog even stoppen om de welverdiende pizza’s op te halen en al drinkend en etend zet de zegetocht zich voort. Er wordt gezongen, gedanst en erg veel gelachen. Zelf het zonnetje lacht ons toe. wat is het leven goed!

DSCN3767Dan in de bus en weer op weg naar het hotel. En de kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Het feestje wordt daar nog even doorgezet. Kinderen leren elkaar dansen, Marc van het Spaanse team bedenkt ter plekke een dansje en ook die doet iedereen spontaan na. En dan mag ik ‘namens Nederland’ de vogeltjesdans voordoen, maar ook die dan is in no time onder de knie en weer doet iedereen mee. Om 00.00 uur moeten we helaas stoppen. Zonder morren of wat dan ook, zoeken de kinderen hun bedjes op. Wat een dag! En wat zullen ze lekker slapen! En ik ook…

7 juni: NK Cruyff Courts, workshops en oefeninterlands

DSCN3566Vandaag staat het Nederlandse Kampioenschap Cruyff Courts op het programma. De winnaars bij de meisjes en de jongens mogen een dag later Nederland vertegenwoordigen bij het WK Cruyff Courts.

Na een (wederom vroeg) ontbijt, worden de internationale gasten naar het Olympisch Stadion in Amsterdam gebracht. De ochtend staat in het teken van workshops: human knot, marsmallow DSCN3577challenge, dance, wheelchair basketball, ballon game, judo. De teams worden hiervoor door elkaar gehusseld. 2 à 3 spelers van een team worden gekoppeld aan 2 à 3 spelers van een ander team. Op die manier zijn ze nog meer op elkaar aangewezen. En dat werkt! Het is echt een prachtig gezicht om te zien hoe de kinderen fanatiek bezig zijn met de verschillende workshops. Helaas heb ik zelf niet alles kunnen zien, maar met name het judo (dank Bastiaan!) en het dansen zijn grandioos! Naast de kinderen hebben ook de toeschouwers een enorme grijns op hun gezicht!

DSCN3589DSCN3593

 

 

 

 

 

DSCN3595DSCN3600

 

 

 

 

 

DSCN3601DSCN3605

 

 

 

 

Na de workshops, is het tijd voor een aantal oefeninterlands. Voor de internationale landenteams een mooie training en voor de Nederlandse teams een mooie ervaring. Een echte win-win situatie dus.

En dan staat de finale van het NK op het programma. Het fanatisme is ongekend! DSCN3625Mooie wedstrijden waar het er soms hard, maar toch sportief aan toe gaat. Ook hier staat namelijk respect centraal. Sterker nog, hiervoor is speciaal een award te winnen. Dus als er iemand valt , loop er even naar toe om te vragen hoe het gaat, geef elkaar voor en na de wedstrijd een hand en ga niet in discussie met de scheidsrechter.

De winnaars bij de meisjes en de jongens komen uit dezelfde stad: Rotterdam! Gefeliciteerd! Jullie mogen morgen meedoen met het WK!

DSCN3637

De internationale teams verwelkomen de Nederlandse kampioenen middels een erehaag voor Regardz in het Olympisch stadion. Vol trots nemen de Nederlanders hun beker tussen zich in en laten vervolgens het applaus en het gejuich gelaten over zich heen komen. Wat een welkom. Nu eten (dank aan de ‘Culibus’) en daarna na het hotel. Voor de Nederlanders is het inchecken, nog even wat drinken en dan naar bed. Morgen staat er (weer) een spannende dag op het programma!

DSCN3641DSCN3642

 

 

 

 

 

 

6 juni: de teams arriveren, bezoek Amsterdam en openingsceremonie!

Woensdag 4 juni is het Maleisische team gearriveerd, een dag later het Israelische team en vandaag komen de andere landenteams aan. Dat wordt vandaag dus veel heen-en-weer rijden tussen Schiphol en het Holiday Inn Express, vlakbij de Amsterdam Arena, en een aantal Amsterdamse bezienswaardigheden zoals Nemo en het Anne Frank huis.

DSCN3526We beginnen met een briefing in het Olympisch Stadion van alle vrijwilligers. Een centrale aftrap. Daarna door naar het hotel, inchecken (mooie kamer!) en dan de briefing voor de vrijwilligers van het WK Cruyff Courts. Leuk detail is dat er tijdens het WK ook wordt gefilmd. Spannend! Het is overigens niet alleen een Nederlands filmteam die deze dagen aanwezig is!

Voor de rest ben ik zoals gezegd aan het heen en weer rijden. Samen met een aantal Anet en René in bus 3vrijwilligers. In totaal staan er 9 busjes voor 8 passagiers en de chauffeur, klaar voor de gasten. Zelf heb ik nog nooit eerder in een bus gereden, maar al met al valt het me mee. Hoewel tijdens een van de eerste ritjes er een Braziliaanse jongen over moet geven in ‘mijn’ bus (vooral vervelend voor hem!). En tijdens de spits in Amsterdam is het ook wel erg druk, vooral met fietsers, voetgangers en toeristen die hun weg zoeken (het liefst midden op straat). Soms een beetje zweten, maar het lukt om iedereen veilig en wel op de plaats van bestemming te krijgen.

DSCN3543Terug in het hotel, aan het einde van de middag, is het opvallend hoeveel kinderen van verschillende nationaliteiten en religies met elkaar aan het spelen zijn. De ontspanningsruimte met ballen, een tafeltennis tafel en een voetbalspel is razend populair! Ook na het gezamenlijke diner met sport’buffet’ wordt er druk gespeeld en contacten gelegd. Mooi om te zien!

En dan is het tijd voor de openingsceremonie! De landenteams hebben vooraf filmpjes van zichzelf gemaakt. Daarin stellen zij zich voor aan de andere teams, vertellen wat over ‘hun Cruyff Court’ en land. Geweldig om te zien! Dit geeft ook aan dat de teams ver voor het WK al bezig zijn met het event. DSCN3555Daarnaast wordt via een interactieve quiz vragen gesteld over elkaars landen (vlaggen, markante bezienswaardigheden van een land, et cetera). Super leuk om te zien dat de teams elkaar helpen met het geven van de goede antwoorden. Hier zijn alleen maar winnaars!

DSCN3565Aan het einde van de avond worden de landencoaches geïnformeerd over de zes workshops die de volgende dag door de kinderen uitgevoerd gaan worden. Deze staan allemaal in het teken van kennismaken met elkaar, verbinden en respect. Jeffrey van het Johan Cruyff Institute licht toe waarom voor deze opzet is gekozen en wat het doel per workshop is. DSCN3561

De coaches gaan zelf ook actief aan de slag met 2 van de 6 workshops, ’the human knot’ en de ‘marshmallow challenge’. Zelf ben ik een van de gelukkige die ook mee mag doen. Bijzonder leuk! ben benieuwd wat de kinderen er de volgende dag van vinden.

5 juni: de laatste voorbereidingen

Vandaag heb ik ‘maar’ een halve dag ter beschikking voor het WK Cruyff Courts. Ik heb namelijk ook nog een reguliere baan naast al mijn andere activiteiten.

DSCN3510Vandaar dat ik me deze ochtend bezig hou met de laatste voorbereidingen op de Johan Cruyff Foundation Cup (op vrijdag), het NK Cruyff Courts (op zaterdag; maar liefst 20.000 kinderen hebben gestreden om een plaats op deze dag!) en het WK Cruyff Courts. Dat betekent concreet boekjes voor de vele vrijwilligers en teambegeleiders vouwen en vaantjes maken.

DSCN3513Buiten zijn ‘dè mannen’ hard aan het werk om de Cruyff Courts op te bouwen. Een redelijk vaste kern van vrijwilligers zorgen er letterlijk in regen en in volle zon voor dat de 3 veldjes er spik en san bij liggen. Complimenten mannen!!!

DSCN3517

4 juni: Team Maleisië in actie!

Op 4 juni is het eerste team DSCN3505al (erg!) vroeg in de morgen gearriveerd op Schiphol. Het is het jongensteam uit Maleisië. De ochtend wordt benut om even uit te rusten na een vlucht van 12 uur. Voor deze groep is het voor het eerst dat ze vliegen, dat ze zelfs maar buiten hun eigen land / stad komen! Wat een unieke ervaring!

DSCN3484Na de lunch wordt koers gezet naar een typische Nederlandse bezienswaardigheid: De Zaanse Schans. Opvallend is dat hier meer toeristen lopen daDSCN3491n Nederlanders. En de eerlijkheid gebied mij te melden dat ik er zelf ook nog nooit ben geweest… Toch zeker de moeite waard om een keer te gaan kijken! En foto’s van de bekende ‘wooden shoe’ en de molens mogen natuurlijk niet ontbreken.

Daarna is het trainen geblazen. Op het fantastische complex van Only Friends in Amsterdam wordt stevig getraind, in de regen! En wat hebben ze het koud! Het is ook maar zo’n 20 graden… Handschoenen aan dus! Bij het partijtje word ik gevraagd om mee te doen: onwijs leuk! De jongens zijn natuurlijk veel sneller en goed op elkaar ingespeeld. Dat belooft wat voor het WK!

DSCN3502Moe maar voldaan terug naar het hotel. Onderweg zien we veel Oranje supporters die op weg naar de laatste oefeninterland van het Nederlands elftal voordat zij naar het WK Voetbal in Rio gaan. En dan eindelijk: slapen… Tot morgen!