Weblog EYOF 2013

DSCN1170In deze weblog staan mijn ervaringen voor, tijdens en na de ‘European Youth Olympic Festival’ in Utrecht. De EYOF duurt van 14 tot en met 19 juli 2013.

Tijdens dit event ben ik een van de ruim 2.000 Festival Makers (vrijwilligers), meer specifiek, Team Assistent. Van de 49 landen die deelnemen aan de EYOF, begeleid ik Denemarken, Noorwegen (in het begin) en Polen.

Certificate_EYOF_FestivalMakers_2013_AnetLablans

EYOF – ervaringen

Het is al weer een week geleden dat de EYOF is afgelopen. Hoog tijd dus om mijn belangrijkste ervaringen tijdens dit event middels ‘Tips & Tops’ op een rij te zetten.

Tips

  • Zoals op elk event zijn er ook tijdens de EYOF verbeterpunten, met name op het gebied van logistiek, catering en van organisatorische aard. Daar is intern naar mijn idee al genoeg over gezegd en geschreven.
  • Start eerder met de werving van de vrijwilligers. Deze groep is echt cruciaal voor zo’n grootschalig event. Door eerder te werven, is het mogelijk zorgvuldiger te selecteren en beter te matchen tussen functie en persoon.
  • Met name de functie van ‘Team Assistent’ moet als eerste worden ingevuld. Betrek hen z.s.m. bij de organisatie en bij de informatie die aan de Chefs de Mission wordt uitgereikt. Het zou bovendien geweldig zijn geweest als de Team Assistents tijdens het bezoek van de Chefs in april al kennis met elkaar hadden kunnen maken. Daar zitten enorm veel voordelen aan die zich terug vertalen tijdens de EYOF.

Tops

  • Geweldig event voor jeugdige sporters om hun eerste Olympische ervaring op te doen!
  • De sportaccommodaties zien er top uit!
  • Een aantal sporten waar ik persoonlijk weinig tot niets mee van doen heb gehad en / of deze nog nooit ‘live’ heb gezien, verrassen me positief. Met name het turnen is echt geweldig om te zien: wat een kracht en wat een hoge amusementswaarde! Dat geldt wat mij betreft ook voor het handballen. Dat is een veel fysiekere sport dan het ‘vroeger in mijn tijd was’ en dan ik had gedacht!
  • Het enthousiasme en de flexibiliteit van de vele vrijwilligers zorgen voor het bekende kersje op de taart!
  • Persoonlijk vind ik ‘Team Assistent’ absoluut de beste vrijwilligersfunctie die er is: je staat dichtbij het landenteam en je bent niet ‘gebonden’ aan één sport. Super!
  • Last but not least: ik heb de kans gekregen om via de EYOF een kijkje achter de (organisatie)schermen te nemen en daarmee mijn persoonlijke Olympische ambitie verder concreet vorm te geven! Dank! En het smaakt naar meer!

EYOF – uitzwaaien en bedankt!

Vanmorgen om 9.00 uur ben ik al weer aanwezig op in Olympic Village I. Met de Deense Chef de Mission heb ik afgesproken om de bekende laatste puntjes op de i te zetten om alles netjes en zorgvuldig af te ronden. Dat neemt niet meer zoveel tijd in beslag. Gister kreeg ik overigens van zijn Deputy ‘ineens’ een Deense sweater (maat XL terwijl ik ‘normaal gesproken maat S heb…) in mijn handen gedrukt. Verder blijft het bij een mondeling ‘Dankjewel’. Prima!

DSCN1393Daarna blijf ik nog even hangen bij de Poolse delegatie. Vanmorgen erg vroeg zijn er al 2 groepen vertrokken richting Schiphol. De laatste groep vertrekt om 16.00 uur. Marzenna en Joanna willen nog graag even het centrum van Utrecht in. Aangezien ik met de auto ben , breng ik hen even en beloof ze bovendien dat ik om 15.00 uur nog even naar Olympic Village I kom om hen uit te zwaaien. In de tussentijd zijn er (weer) veel vrijwilligers om alles op te ruimen. Er wordt hard gewerkt om alles in no time weer tip-top in orde te krijgen. Complimenten!

DSCN1394Om 15.00 uur weer terug naar Olympic Village I. Arno is er ook. De Polen vertrekken om 16.00 uur, maar zij (Marzenna en Joanna) willen graag nog even met ons een kopje koffie / thee drinken. Erg gezellig! Na een bijzonder hartelijk afscheid van het team, de coaches en onder het mom ‘We keep in touch’, zwaaien we de Polen uit. Best raar om hen weg te zien rijden. Dat betekent dat we toch een band met ze hebben opgebouwd de laatste tijd.

Al met al: wat een week, wat een ervaring!!!

En dan maak ik meteen van de gelegenheid gebruik om via deze weblog een aantal mensen speciaal te bedanken. Allereerst Peter voor zijn enorme steun in mijn Olympische ambitie. Vervolgens Steven en meer nog zijn dochter Marloes, omdat zij het voor mij mogelijk hebben gemaakt om tijdens de EYOF op een perfecte locatie in een super mooie studentenkamer te verblijven. Daarna alle Festival Makers in het algemeen en de Team Assistents in het bijzonder. Dankzij onze flexibiliteit en dienstbaarheid ben ik er van overtuigd dat wij gezamenlijk iets extra’s hebben gegeven aan de Olympische ervaring van jonge internationale atleten. Zonder iemand te kort te willen doen, wil ik graag de volgende Team Assistents Arno, Esther, Alex, Lisanne, Barbara en Leonie bij naam noemen. Met hen heb ik de laatste tijd intensief opgetrokken en hebben we elkaar geholpen waar we konden. That is the Olympic spirit!!!

En dan zit het er toch echt op. All that is left…

EYOF na afloop - 2

 

EYOF – Bedankt, Deens feestje en afscheidsceremonie

Het is al weer de laatste dag van de EYOF. Had ik verwacht vandaag vooral veel sportfinales te gaan bekijken, dan heb ik het goed mis. De Denen hebben namelijk ‘spontaan’ bedacht dat zij voor de openingsceremonie een Deens feestje willen hebben waarbij hun medaillewinnaars extra in het zonnetje worden gezet. Kortom: een erg strak tijdschema, een geschikte locatie zo dicht mogelijk bij de Jaarbeurs, voor 55 personen pizza, voor 100 personen drinken inclusief champagne en low budget. Veel succes!

DSCN1370Een dag vol wedstrijden wordt dus een dag vol regelwerk. Maar voordat ik dat ga doen, worden Arno en ik eerst uitgenodigd door de Poolse delegatie. Zij willen ons persoonlijk bedanken voor hetgeen wij de afgelopen tijd voor hen hebben gedaan. Voor ons een vanzelfsprekendheid, maar dat blijkt toch niet zo te zijn.DSCN1369 Na heel veel complimenten en een persoonlijke speech van Marzenna, krijgen Arno en ik een tasje overhandigd met echt hele mooie en speciale gifts van het Poolse NOC. Het gebeurt me niet vaak, maar ik ben er helemaal stil van. Echt helemaal onder de indruk. Wij op onze beurt bedanken de Polen ook voor het feit dat we deel uit mochten maken van hun team en voor hun openheid. We voelen ons echt betrokken bij dit team!

Helaas kan ik niet te lang stil staan bij deze speciale dank-bijeenkomst, want de Denen willen hun eigen feestje. De rest van de dag ben ik dan ook lekker druk bezig met het uitzoeken van een geschikte locatie (best lastig als je niet uit Utrecht komt), een goede deal sluiten met een Pizzeria, inkopen doen. En met speciale dank voor de hulp en medewerking van Barbara, zijn we precies op tijd klaar voor de Deense ploeg en hun familie. Mooi detail is dat de Denen net de gouden medaille hebben gewonnen bij de meisjes handbal: gefeliciteerd!DSCN1372

Gelukkig verloopt alles precies volgens planning en ik krijg zowaar complimenten van de Deense Chef de Mission. Dat mag dan zelfs een enorme blijk van waardering genoemd worden. Gelukkig sluit ik de samenwerking met de Denen op deze manier positief af.

DSCN1387Daarna op naar de University College terrein, ook wel Olympic Village II genoemd, voor de afsluitingsceremonie. Alle atleten en staf hebben zich verzameld op het grasveld. Na een aantal speeches en de ‘persoonlijk’ slow wave van Pieter van den Hoogenband, is het dan zover. De Olympische vlag wordt gestreken, een vlag wordt aan het nieuwe gaststad Triblisi in Georgië overhandigd en de Olympische vlam wordt gedoofd. De week is echt voorbij gevlogen! Wat rest is een feest voor de atleten. DSCN1375Er wordt volop geruild in landen pins en kleding en hier en daar ontstaan ‘nieuwe liefdes’. Wie waar vandaan komt, maakt da ook helemaal niet uit. Dat is mede zo mooi aan dit event! Met een glimlach op mijn gezicht ga ik naar huis en rol mijn bed in. Morgen de delegaties uitzwaaien en dan wordt de EYOF-deur echt definitief achter ons dicht getrokken.

EYOF – sporten en stappen

Na een vrije ochtend, wil ik vandaag erg graag naar het wielrennen. Het ‘probleem’ is echter dat de locatie ”t Lint’ relatief ver weg ligt ten opzichte van de andere sportlocaties. En er rijden minder vaak bussen hier naar toe. Om een lang verhaal kort te maken: ik ben te laat… DSCN1329Erg jammer, maar gelukkig zijn er genoeg andere sporten te zien! Deze dag zie ik achtereenvolgens Atletiek (een zilveren en een gouden medaille voor Polen), Zwemmen en Handbal. Op de bijgaande foto is te zien hoe P. Borys van Polen (meisjes) haar gouden sprong maakt: 1.79 meter. Wat een sensatie!

Leuke anekdote: terwijl ik van de ene naar de andere locatie loop, hoor ik dat er een fietser achter me aan komt, gevolgd door een vrolijk ‘Hallo!’. Automatisch zeg je ‘Hallo’ terug: het zal ongetwijfeld een van de vele Festival Makers zijn, toch?! En terwijl de fietser me voorbij rijdt, zie ik dat het Pieter van den Hoogenband is. Onwijs leuk om zo’n toegewijde Toernooi Directeur te hebben!

DSCN1341DSCN1349

 

 

 

 

Na de (warme) zwemlocatie, ga ik door naar het handbal. Graag zou ik de meisjes van Denemarken willen gaan bekijken, maar ik heb me vergist in de tijd.DSCN1353 Op het moment dat ik in de Jaarbeurs aan kom, hebben de Deense meiden al dik gewonnen: finale plaats! Dan ga ik door naar de Nederlandse meiden. Helaas lukt het hen niet om te winnen. Dan nog even naar de jongens kijken, de Noren in dit geval tegen Belarus. Wat een wedstrijd! En wat veel fysiek contact! ‘Vroeger’ toen ik nog eens handbal speelde was dat echt heel anders. Ik moet zeggen dat ik positief onder de indruk ben van het kijken naar deze sport. En dan pik er natuurlijk ook meteen maar weer een ’triller match’ uit. Super!

DSCN1363Na al het sportgeweld, besluiten we met een aantal Festival Makers nog iets te gaan drinken in het centrum van Utrecht. Voor dit event is ‘Voortuin’ the place to be. En de Poolse Deputy en Chef de Mission gaan mee: super! Morgen is het weer vroeg dag, maar toch gaan we nog tot in de kleine uurtjes door. Gezellig!!!

EYOF – sporten, vertrouwen en Bossaball

De vroeg shift, van 8.00 – 14.30 uur, begint steeds later. Vandaag begin ik met de Poolse begeleiding om 9.00 uur met een ontbijt. De sfeer wordt steeds relaxter. De sporters weten wat er wanneer van  hen verwacht wordt, ze hebben hun focus gericht op de sport (trainingen en wedstrijden) en ze weten waar de verschillende accommodaties (verblijf, eten, sportlocaties) te vinden zijn.

DSCN1298Na het ontbijt naar het volleybal van de jongens in de Jaarbeurs: Polen – Frankrijk. Beide ploegen zijn erg aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk winnen de Polen met 3 – 1.

Terwijl we op weg zijn naar de volgende sportlocatie, het tennis, komt er een telefoontje binnen dat een van de atleten zijn accreditatiepas is verloren. Dat heeft natuurlijk de hoogste prioriteit! Ze vragen aan mij of ik dat ‘even’ wil gaan regelen. daarvoor krijg ik wel de zogenoemde Proxy Card. Deze kaart wordt uitgereikt door de Chef de Mission en daarmee geeft hij / zij alle taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een Chef aan diegene die de kaart ontvangt. DSCN1308Over vertrouwen gesproken! Ik ga terug naar Olympic Village I (de Uithof) en daar staat een bezorgde trainer van de desbetreffende atleet mij al zenuwachtig op te wachten. Het verliezen van de accreditatiepas is natuurlijk ook niet zomaar iets. Daarom is mijn verbazing bijzonder groot dat ik binnen een minuut een andere pas heb geregeld! Ik weet ook niet zeker of de juiste procedure is gevolgd, maar feit is dat het probleem in no time is opgelost. Weer een plusje achter mijn naam!

DSCN1306’s Middags ga ik nog even kijken bij het zwemmen en het turnen. Bij het stadion De Galgenwaard loop ik Wilco tegen het lijf. Hij is algemeen directeur Bossaball Nederland. Het betreft een nieuwe tak van sport met een combinatie van volleybal, voetbal en trampoline springen. Zeker de moeite waard om een keer gezien èn gedaan te hebben! Ik ben benieuwd wanneer Bossaball een Olympische sport wordt.

En dan zit het er voor mij al weer op voor vandaag. Vanavond ga ik lekker aan de grachten in Utrecht een hapje eten. Ook een aanrader!

EYOF – volleybal, judo en turnen

Deze ochtend heb ik vrij: het voelt als een cadeautje. Heerlijk (uit)geslapen en dan wil je nog van alles doen. Maar… mijn gedachten gaan toch al weer snel naar de EYOF. Vandaar dat ik een paar uur eerder dan gepland toch weer op de Uithof ben, oftewel op Olympic Village I. Ik wil eigenlijk niets missen!

Het wordt wel steeds rustiger voor de Team Assistents. De vragen drogen een beetje op en iedereen weet ondertussen wel zijn / haar weg te vinden. Vandaar dat ik al snel in de bus naar de Jaarbeurs zit. Op naar een meisjes volleybal wedstrijd Polen tegen Servië. Ook nu gaat het niet goed met de Polen. Al snel komen ze achter met 0-2. En dan begint het beter te lopen. Bovendien worden ze enorm enthousiast aangemoedigd door hun collega volleyballers – het jongensteam. En dat blijkt een ‘gouden’ ommekeer in de wedstrijd. Het is echt een ’thriller match’. Het wordt ongekend spannend en, geloof het of niet, de Polen winnen uiteindelijk met 3-2! Ze gaan naar de halve finale!

DSCN1285Na het volleyballen ga ik nog even vlug kijken naar het judo. De Nederlanders zijn vandaag goed in de prijzen gevallen: 1 x goud en 2 x brons! De tweede jongen van rechts heeft voor Nederland de bronzen medaille in de wacht gesleept: gefeliciteerd!

DSCN1295Daarna ga ik bij het turnen kijken. Een sport waar ik zelf niet zo bekend mee ben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben van de kracht en de prestaties van deze jonge jongens! Ze moeten echt van alle markten thuis zijn: oefening op de vloer, aan de ringen, op het paard, een sprong, brug met gelijke leggers en rekstok. Ook de Polen zijn bij het turnen van de partij (zie foto).

Dan ga ik terug naar Olympic Village I waar ik eet met de Deputy (Joanna) en de Chef de Mission (Marzenna) van Polen. Nog even wat afspraken gemaakt voor morgen en dan zit mijn (werk)dag er al weer op. “Time flies when you are having fun!”

EYOF – teambegeleiding en Dr. Jacques Rogge

Het is een kort nachtje geweest: gisteravond laat thuis na de openingsceremonie en vandaag ben ik om 8.00 uur weer in het Olympische Dorp I voor de Chefs de Mission Meeting. Tijdens deze bijeenkomsten wordt alles besproken van de komende dag(en) en kunnen vragen worden gesteld. Vandaag staat veel in het teken van de catering en het transport.

Om 12.00 uur staat er een persmoment met Dr. Jacques Rogge op het programma. Dit zal de laatste officiële publieke handeling zijn van Dhr. Rogge als Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Ook alle voorzitters van de NOC’s, een vertegenwoordiger van de 49 deelnemende landen en natuurlijk de organisatie van EYOF 2013 zijn hierbij aanwezig.DSCN1272

Mooi detail: Dr. Jacques Rogge is de grondlegger van de EYOF. In 1991 vond de eerste editie van dit event plaats in Brussel. Mooi dat hij zijn loopbaan af sluit bij ‘zijn kindje’ de EYOF.

En dan gaan Arno en ik een rondje maken langs de verschillende sportlocaties. Dat is er tot nu toe voor ons nog niet van gekomen. We gaan kijken bij het volleybal, atletiek en tennis. Ondertussen ontmoeten we ook nog even Ralph, een vriend van mij uit Zwitserland die ook Deputy Chef de Mission van de volwassen is voor zijn land.

Daarna gaan we om 18.00 uur terug naar het volleybal. Dan staat er namelijk een wedstrijd gepland tussen de meisjes van PolenDSCN1279 (= Europees Kampioen) en de Nederlands (= zijn mogen meedoen omdat Nederland het gastland is). En hoewel ik bij het Poolse team zit, is het toch lastig om ‘Polska’ om me heen te horen roepen. Op de een of andere manier voelt het onnatuurlijk om Nederland niet aan te moedigen. Maar er is een grote verrassing op komst: Nederland verslaat namelijk de Europees Kampioen met maar liefst 0-3! Gefeliciteerd meiden!

EYOF – openingsceremonie

De kennismaking met Arno en de Poolse staf zijn meer dan prima verlopen! Er zit wel een klik tussen ons. En gelukkig praten de Polen goed Engels.

DSCN1205Vandaag is een spannende dag: vooral voor de atleten. Vanavond staat namelijk de openingsceremonie op het programma. Iedereen ziet er tip-top uit in de officiële kleding van het desbetreffende land. Daarnaast worden de bekende landen pins uitgedeeld. Daar zal op het verzamelterrein van de atleten volop in geruild gaan worden!

Het stadion De Galgenwaard is goed gevuld. Er hangt een super sfeer! Na een aantal speeches en optredens, opent Koning Willem Alexander de EYOF officieel voor geopend! Daarna wordt Olympische vlag binnen gedragen en wordt de vlam ontstoken. Wat gaaf om hierbij aanwezig te zijn!

Hieronder een aantal foto’s voor een goede sfeerimpressie!

DSCN1219DSCN1222

 

 

 

 

DSCN1230DSCN1235

 

 

 

 

DSCN1242

DSCN1248

 

 

 

 

DSCN1258

EYOF – Polen

DSCN1201Gisteravond ben ik gebeld door de coördinator van de Team Assistents: wil je a.u.b. ook het Poolse team begeleiden? Natuurlijk, graag! Tot nu toe heeft Arno in zijn eentje deze grote groep van in totaal 134 personen begeleid. Het zijn voor hem lange dagen geweest.

DSCN1199Dus vandaag ga ik met Arno en de staf van de Polen kennis maken. Ik ben benieuwd wat er voor vragen allemaal op ons / mij af gaan komen!